Γηροκομείο και Κάστρο Άμφισσας – Εικόνες εγκατάλειψης (του Αριστείδη Αγγελόπουλου)

Το κτίριο του Γηροκομείου και το Κάστρο της Άμφισσας τυπικά δεν ανήκουν στον Δήμο Δελφών (αλλά σε Κοινωφελές Ίδρυμα και στο Υπουργείο Πολιτισμού αντίστοιχα).

Εμείς όμως ως δημοτική αρχή ποτέ δεν παραστήσαμε τους Πόντιους Πιλάτους, όπως κάνει η σημερινή.
Το κτίριο του Γηροκομείου (έστω και εκτός λειτουργίας) από εμάς παραδόθηκε το 2019 σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση (συντηρημένο, ασφαλές και καθαρισμένο).

Το ίδιο συμβαίνει και με το Κάστρο. Από δεκαετιών υπάρχει μια άτυπη συμφωνία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε ο Δήμος να εγκαθιστά και συντηρεί τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (περιφράξεις, φωτισμός, θέατρο, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, τραπεζοπάγκοι κ.λπ.).

Το 2019 όλα αυτά παραδόθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση. Το θέατρο απολύτως συντηρημένο και ενεργό, οι περιφράξεις σε πολύ καλή κατάσταση, εξωτερικός φωτισμός σε πλήρη λειτουργία, τοποθετήθηκε και εσωτερικός φωτισμός, καθώς ακόμη φωτίστηκαν και το μονοπάτι από τα Πηγάδια, όπως και ο εξωτερικός χώρος προς την παλιά δεξαμενή του Κάστρου, τοποθετήθηκαν νέοι τραπεζοπάγκοι, επισκευάστηκαν τα παγκάκια, έγιναν πολύ μεγάλες επισκευές στο θέατρο και αυτό λειτούργησε επανειλημμένα και φυσικά υπήρχε τακτικότατη καθαριότητα του χώρου.

Με λίγα λόγια μέσα στην δική μας θητεία το Κάστρο μας αναβαθμίστηκε σημαντικά (όπως ξέρουν αυτοί που το αγαπάνε και το επισκέπτονται).

Τα τελευταία 3 χρόνια όμως δεν μπήκε ούτε πρόκα (κατά την κοινή διάλεκτο). Ήδη πολλά στοιχεία του εξοπλισμού έχουν αρχίσει να φθείρονται, χωρίς κανείς να τα συντηρεί. Ο εξωτερικός φωτισμός μισοχαλασμένος από μηνών και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ο εσωτερικός φωτισμός ξηλωμένος, όπως και αυτός προς την δεξαμενή του Κάστρου. Το θέατρο άρχισε και αυτό να φθείρεται εκ νέου. Η σημαία κουρέλι. Παγκάκια διαλυμένα, περιφράξεις πεσμένες…

Όλα αυτά ενώ δήθεν το 2021 – 2022 θα γιορτάζαμε μεγαλοπρεπώς τα 200 χρόνια της Επανάστασης, στην οποία το Κάστρο μας έχει την τεράστια σημασία που όλοι γνωρίζουν.

Και ο Δήμος Δελφών, ως συνήθως, νίπτει τας χείρας του.

Αριστείδης Αγγελόπουλος